недеља, 19. фебруар 2017.

ПРВА ЈАПАНСКА МИЛИЈАРДЕРКА: Није то планирала, уместо брака одлучила се за бизнис

Јошико Шинохара, упркос томе што је изгубила оца док је имала шест година, што се развела у 20-има, средином прошлог века кад је то био велики проблем за жену у Јапану, и упркос томе што нема високо образовање, постала је прва Јапанка која је сама стекла милијарду долара. Вест доноси Форбс, о томе су се расписали Форчун и Мани, чиме је Шинохара у добу од 82 постала светска вест. Имала је 38 година када је у свом једнособном стану у Токију 1973. основала агенцију за запошљавање ТемпСтаф. Пре шест година објаснила је у интервјуу за Фајненшел Тајмс да је то било у доба кад су жене своје супруге морале питати за допуштење чак и ако би тражиле привремени посао. И ту је она уочила прилику.

"Помислила сам да могу проширити понуду послова за жене у свим подручјима у којима би биле у стању показати своје способности", казала је она. Компанија је до данас постала Темп Холдингс и има 313 канцеларија од Лос Анђелеса до Тајвана. Форбс компанију процењује на 4,5 милијарди долара, а са уделом од 25 одсто у компанији, и након раста акција компаније од 12 одсто, Шинохара је ушла у свет милијардера.

"Једна од мојих особина је то што мрзим да губим ", казала је Шинохара за ФТ 2010. За Харвард Бизнис Ривју годину раније рекла је и ово: "Убрзо након венчања, схватила сам да радије не бих била у браку, да то није за особу попут мене. Тако сам се одлучила развести што пре могу. На такву моју одлуку моја мајка и брат су се јако наљутили на мене. Након развода рекла сам да је дошло време да урадим нешто за себе."

Запошљавала је жене и у једном тренутку, тачније 1988., пало јој је на памет да почне да запошљава и мушкарце. "Не хвала, не требају нам та створења", рекла је да јој је на предлог узвратила једна од менаџерки. Али, све је било очигледније да им ипак требају, па је стала запошљавати и мушкарце и одједном, продаја је додатно осетно порасла. Био је то први кључан тренутак у развоју твртке. Други се догодио током деценија провредне стагнације Јапана у 1990-има, у периоду кад су компаније масовно стале избегавати стално запошљавање и окретале се тражењу повремене радне снаге.

Наравно да су се онда обраћали Темпу да за њих проналази такве раднике. Шинохара данас каже да јој никада није била намера да постане милијардерка, да је напросто хтела да оставити траг иза себе. "Хтела сам допринети друштву кроз бизнис", казала је она.

(Експрес)

Нема коментара:

Постави коментар