четвртак, 02. фебруар 2017.

НИЈЕ СРАМОТА ПРОПАСТИ У БИЗНИСУ: Бечки предузетници поучавају колеге

У главном граду Аустрије се редовно одржава "Ноћ пропасти", на којој пропали предузетници пред публиком износе своје неуспеле приче.Циљ ових необичних дружења, на којима су сва места попуњена, јесте да се други охрабре и не праве исте грешке, наводи се у саопштењу представништва Града Беча.

Дружење под називом „Фак уп најт“ основали су Саломе Вагнер и Дејан Стојановић и одржава се у Центру за оснивање предузећа на бечком Економском факултету, који је и спонзор овог форума.

Концепт потиче из Мексика, где је 2012. године пет пријатеља организовало „Ноћ пропасти“. У међувремену, у 58 земаља се одржавају „Фак уп најтс“, у Аустрији од 2014. године.

Добре стране пропадања, тј. искуства, јесу оно што организатори желе да прикажу на оваквим форумима. Јер пропаст је део успеха. Не мора се десити, али уколико се догоди, онда треба устати, отрести се и кренути испочетка. Излагања „пропалих предузетника“ и дискусије треба да помогну да неки други предузетници не праве исте грешке.

Након излагања појединаца, дискутује се о учињеним грешкама.

"Уколико немамо страх од неуспеха, усуђујемо се много више да се покренемо“, каже Стојановић, који је искуство стицао и у Силицијумској долини. Он истиче да је у Америци та култура одважности у области предузетништва много израженија него у Аустрији.

(Б92)

Нема коментара:

Постави коментар