среда, 22. фебруар 2017.

АКСИОМ БИЗНИСА: Људи ду највећи ресурс (Данско искуство)Кад је Новозеланђанин Дин Хол, познати дизајнер компјутерских игрица, тражио локацију за своју нову фирму, одлучио се за мали универзитетски град Дандин на југоистоку своје земље где су биле јефтине цене некретнина и где су креативни стартспи постали део локалног идентитета.Хал сада у своју компанију Рокверц привлачи људе из целог света. Питате се како? У Рокверту не постоји фиксно радно време, запослени имају неограничени плаћени годишњи одмор, врло примаљиве плаће и удео у заради компаније.

Људи су највећи ресурс

У њеним зачецима, необичан призор у компанији нису били ни слатки мали мачићи који су запосленима доносили одмор од стреса. Петак поподне резервисан је за спортове и игрице.
На идеју о плаћеном годишњем Хал је, каже, дошао захваљујући искуству које је стекао док је служио у ваздухопловству новозеландске војске. ‘Наши запослени добију стандардне четири недеље годишњег, али и мимо тога могу да добију неограничени плаћени годишњи. На ову одлуку у великој мери је утицао  мој живот у војсци. Схватио сам да су људи највећи ресурс’, каже Хал.

Хал каже да иако овакав приступ звучи као да ће у кратком року довести до кашњења с роковима и празних столова у канцеларијама, намера је да се да људима одређену аутономију која тако да унутар радног времена могу отићи у банку или доктору или, ако је потребно, остати код куће и покушати да спасу љубавну везу или пак да оплакују угинулог љубимца.

Добро фирми, добро запосленима

"Тако људима дајемо време да  среде приватни живот па кад дођу на посао могу бити усредоточени баш на посао. Тако радно место почну да сматрају угодним окружењем где имају потпуно слободу бити креативни", каже Хал.

И сами запослени кажу како се с оваквим принципом рада на послу осећају пуно боље па самим тиме имају више енергије и креативнији су. Долазе из целог света јер због флексибилног годишњег могу путовати кући кад је то потребно. За сад имају 40 запослених али до краја године планирају тај број да повећају на 100.

(Net.hr)

Нема коментара:

Постави коментар