петак, 03. фебруар 2017.

СТИЖЕ ЛАКИ КЕШ: Предузетници ће од ЕДБР добијати и динарске кредите

Представници Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Владе Србије и НБС потписали су данас Меморандум о разумевању који ће омогућити покретање програма кредитирања те банке у локалној валути за мала и средња предузећа.Меморандум су потписали министар финансија Душан Вујовић, гувернер НБС Јоргованка Табаковић и директор Канцеларије ЕБРД Данијел Берг, који је најавио да ће прва транша кредита у динарима бити реализована до краја марта ове године.

Минстар Вујовић је истакао да овај меморандум показује да је Србија финансијски стабилна земља и да држи финансије под контролом.

Како је речено након потписивања тог документа, меморандум омогућава ЕБРД-у да средства прикупљена емисијом динарских обвезница почне да користи за свој програм финансирања у локалној валути, што ће додатно учинити динарске зајмове приступачнијим за локалне компаније.

Меморандум предвиђа да сви потписници потврђују значај кредитирања приведе у локалниј валути и развој локалног тржишта капитала, а слажу се и да треба појачати напоре за промовисање задуживања у домаћој валути чиме ће се компаније заштити од девизног ризика.

Гувернер Табаковић је након потписивања меморандума рекла да ће Централна банка наставити да подржава пројекте који су у општем интересу грађана Србије и развоја привреде, као и домаћег финансијског тржишта.

“Спремност ЕБРД на динарско кредитирање МСП, који су генератор раста и развоја у многим земљама, неспорно ће бити подршка даљем расту економских активности. Један од битних предуслова за реализацију овог и других пројеката представљају резултати који су постигнути на јачању макроекномског окружењеа”, казала је Табаковић.

Према њеним речима, политичка, макроекономска и финансијска стабилност основа су за враћање поверења инвеститора у домаће економске потенцијале и у носиоце економске политике.

ЕБРД је почетком децембра 2016. емитовала динарску обвезницу, што је први случај издавања обвезница у локалној валути у Србији од једне међународне финансијске институције.

Емитовано је 250 обвезница деноминованих у динарима у вредности од 2,5 милијарде динара, а што ће бити искоришћено за зајмове локалним предузећима која желе да смање девизни ризик при задуживању.

ЕБРД је до данас инвесирала, како је речено на конференцији, скоро 4,5 милијарде евра у различите секторе српске привреде.

(Агенције)

Нема коментара:

Постави коментар