среда, 22. фебруар 2017.

МЛАДИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ ПОНОВО ЗАБЛИСТАЛИ: Ученици представили платформу за продају аграрних производа

Платформа која повезује узгајиваче пољопривредних култура и власнике слободног земљишта који желе да изнајме земљу ради обраде, пословна је идеја која је освојила прво место на националном финалу такмичења Пословни изазов одржаном у среду у Београду. 

Такмичење је окупило 60 ученика из 43 средње школе из целе Србије који су победили на регионалним такмичењима реализованим у новембру и децембру прошле године. Победу је однео тим кога су чинили Немања Микавица из Хемијско-медицинске школе у Вршцу, Сара Живковић из Прве крагујевачке гимназије, Мартина Митровић из Економске школе у Лесковцу и Андреј Зељковић из Четврте београдске гимназије.

“Иако смо се тек јуче упознали, сјајно смо сарађивали као тим па смо лако и осмислили идеју. Мислили смо да немамо шансе за победу будући да пољопривреда није актуелна тема али жири је ипак другачије пресудио и сад смо пресрећни”, изјавила је Мартина, чланица победничког тима.

Организација Достигнућа младих у Србији већ осам година реализује такмичења “Пословни изазов” у градовима широм Србије. Ове године, чланови три првопласирана тима са регионалних такмичења одржаних у Лесковцу, Чачку, Новом Саду и Београду учествовали су у националном финалу.

Пет првопласираних тимова са овог такмичења у априлу ће учествовати на Пословном изазову западног Балкана где ће се придружити вршњацима из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, а тимови ће поново бити мешовити и чиниће их по 4 ученика из сваке земље.

У уторак је ученицима дат “изазов” да осмисле платформу која се заснива на моделу “економије дељења” односно да искористе технологију како би се креирала веза између онога што је људима потребно и онога што други имају. У среду су своје бизнис планове и презентације представили стручном жирију кога су чинили Јасна Узелац Брауновић (УниЦредит банка), Данијела Симеуновић (Телеком Србија), Маријана Павловић (КПМГ), Милица Јоветић (МК Група) и Ивана Зарић (Н1). Тимске презентације отворио је министар омладине и спорта Вања Удовичић који је подржао предузетничку иницијативу средњошколаца подсетивши их и да је пораз део победе.

“Основни циљ Пословног изазова је да мотивише ученике да употребе своје вештине на иновативан начин и покажу свој предузетнички дух како би били спремни за суочавање са реалним пословним ситуацијама. Није нужно да сутра сви постану предузетници, али је врло важно да буду предузимљиви, чиме год се бавили у животу”, рекао је Дарко Радичанин, извршни директор Достигнућа младих у Србији.

Такмичење Пословни изазов реализовала је организација Достигнућа младих уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, УниЦредит банке, Телекома Србија и компаније КПМГ.

Нема коментара:

Постави коментар