среда, 10. мај 2017.

ЗШТО ЈЕ ПРИЧАЊЕ О НЕУСПЕХУ КОРИСНО ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ: Ево како су тај проблем решили у АфрициНа континенту где је мишљење заједнице битно, пропасти у послу значи често значи имати својеврстан жиг. Али то се полако мења.

  

Лесли Дона Вилијамс је радиа у јужноафричког подружници Имакт Хаба, мреже пословних инкубатора широм света. Не треба рећи да је радила по 16 сати, породицу је једва виђала,  пријатељи су престали да зову, и доктор је упозорио да је здравље нарушено што је игнорисала. 

Не чуди што је у таквом стању доживела саобраћајну несрећу – ауто је био 100 одсто уништен, она је срећом прошла без последица. После несреће назвала је полицију и осигуравајућу кућу и – отишла на посао.

Сваки предузетник се нашао у стању у ком је Лесли била. Њој су требале године да схвати о чему се ради. Није би само стрес, нити вишак посла. То је било константно осећање неуспеха, на месту  где се то не прихвата и о томе не говори  у Африци.

За разлику од Силицијумске долине и САД генерално, где се каже "пропадни често и пропадни брзо", и где сваки успешни предузетник има неколико лоших пројеката иза себе, у Африци неуспех је својеврстан жиг – бити губитник.

Ево и конкретног примера. Августа 2015, новине су објавиле причу о успешној дизајнерској компанији из угла њеног власника Серива Шинтуа. Тачно година дана касније компанија је пропала, а занимљиво је да је поо многим предузетницима проблем Шинтуа није био непризнавање неуспеха, већ хвалисање. 

Шинтиов пример указује на два проблема. Први, да није хтео да призна да му неиде – што није неуобичајено. И други да је у Африци проблем урадити нешто мимо заједнице, што је дефиниција предузетника. 

А успети није лако, иако се пословна заједница развија веома брзо. Проблем је што је пратећа инфраструктура не прати довољно брзо. За разлику од САД овде инвестиције долазе само од породице, пријатеља и добрих људи. 

Неки неће да признају проблеме у пословању. Када је инвеститорка из САД дошла у Лагос у Нигерији да се сретне са оснивачем технолошке компаније која купује податке од Телекома и продаје их потрошачима, то је видела на конкретном примеру. Њен саговорник је одбио да призна да је то ризичан посао, јер зависи од Телекома. 

Мат и Лаура Дејвис, Американци који су се преселили у Лагос, покушали су да проблем затворености реше – супротним примером. Са својим африкчким партнерима су разговараи отворено од својим грешкама – и упалило је. 

Које су користи од приче о неуспеху -  успех, здрав разум и партнерство. Предузетници се деле у две групе – они који воле да причају о неуспеху и они који то не воле. Први имају нешто зајенилко – велику мрежу иза себе. 

Недуго после несреће, Вилијамсова је имала напад камена у бубрегу. "Када лежите на поду купатила сами, без икога да вам помогне то може да буде просветљујуће ", каже она. Сетила се учествовања на нечему што се зове Факап Најт где учесници говоре о својим неуспесима, и то јој је помогло. 

Такви састанци су се показали као добро решење јер се слични догађаји одржавају широм света укључујући и 6 градова у Африци.

(Ентрепренеур)

Нема коментара:

Постави коментар