четвртак, 18. мај 2017.

(ВИДЕО) САВЕТНИК: ОСНОВНИ САСТОЈЦИ ЗА УСПЕХ: Упорност, једноставност и спремност да ризикујете


Да бисте покренули неки бизнис, најважније је да будете веома упорни, спремни да ризикујете, да можда и неколико пута пропаднете и да знате да ли и када да одустанете од једне идеје и кренете с другом, каже Орен Симанијан, израелски стартап гуру.

 

Контакти су кључна ствар која сваком предузетнику почетнику пружа много могућности, каже у интервјуу за "Блиц" Орен Симанијан, који је био гост Научнотехнолошког парка у Београду.

"У данашњем свету интернета, када је лако повезати се са људима широм света, и послови се започињу на тај начин. Колико имате пријатеља на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму и свим осталим друштвеним мрежама? Тај податак вас позиционира. Ту ће вас наћи потенцијални инвеститори", објашњава Симанијан.

Према његовим речима, лична прича је такође значајна при уласку у предузетничке воде, односно проналажењу финансијера.

" Треба да постигнете такав ефекат да неко буде фасциниран вашом причом. То зависи од вашег наступа. Зашто баш ви, зашто сте бољи од других, шта хоћете... Морате бити јасни, кратки, брзи - каже кључни човек стартап система у Израелу, иноватор и предузетник".
Да ли су ваши савети о стартапу упућени искључиво младим људима?

"Они се односе на младе предузетнике, и то је једна страна приче. Друга је за оне који доносе одлуке, представнике власти и академске заједнице. Ти људи заправо нису много свесни значаја иновација и предузетништва, а мој главни циљ је да њима покажем ширу слику".

Наша влада је 2016. покренула стратегију деценије предузетништва. Шта бисте могли да поручите српским представницима власти?


"Влада треба да обезбеди средства, углавном неку врсту кофинансирања, пре свега за оне који су у раној фази предузетништва, и да их 100 одсто подржи у смислу подстицаја и иницијатива. Друго, Влада треба да буде способна да приближи три кључна фактора, академску заједницу, државу и приватни сектор, и да им омогући заједничку сарадњу".

Шта то конкретно значи?


"Представници власти треба да формулишу систем који би подржао развој предузетништва, корак по корак, од саме идеје до реализације. Како то урадити? Тако што ће успоставити један низ реалних програма, да преносе успешне примере предузетништва и да уче на њима. Имао сам прилику да се сусретнем са доста доносиоца одлука, и они морају да схвате да је предузетништво процес, да се не постаје предузетник преко ноћи. Ако заиста хоће промене, треба да узму у обзир да је потребно време. Политичари треба да доносе храбре одлуке које ће имати резултате у будућности".

Код нас се људи тешко одлучују за предузетништво. Услови нису добри, има превише бирократских процедура... С друге стране, чини се да људи неће да ризикују. Како то решити?


"Треба покренути и представити неколико успешних прича, почети од тога, а то ће онда привући остале. Људи се могу жалити стално, али ни не знају шта се нуди. Треба да питају, провере све могућности. Али ако тражите помоћ других, прво морате сами себи да помогнете и да знате шта хоћете".

Шта је најважније за људе који крећу у стартап бизнис?


Способност да "уђете у ватру", да ризикујете, да имате место где се окупљате као што је на пример Научнотехнолошки парк Београд.

Постоји ли брзи рецепт за развој предузетништва?


Нема брзог рецепта. То је процес.

Шта значи ваш мото "брже и јефтиније"?


Да би се изградила компанија, треба времена, али производ који нудите треба да буде једноставан, ефикасан. Као што је Гугл. Он је у позадини веома компликован, али оно што ви видите, то је та једна линија - претрага.

Нема коментара:

Постави коментар