четвртак, 25. мај 2017.

ПОСЛЕ ОДЛАСКА НАЈПОПУЛАРНИЈЕГ БОНДА: Како живот тајног агента може да помогне власнику малог бизниса

Захваљујући франшизи о Џејмсу Бонду, сви смо маштали о томе да постанемо опасни мушкарац или жена који путују светом.Иако вероватно нећете бити у стању да изградите каријеру у ЦИА , предузетници могу да науче неке лекције из обавештајне заједнице. Интервјуисали смо велики број обавештајних стручњака и скупили је пет кључних начина на који можете да подигнете своје лидерске вештине, у шпијунском стилу.

1. Повежите се са инсајдерима. Обавештајни ресурси су једнако важни у послу као и у шпијунажи. Теренски агенти се често цене по способности да од људи прикупе информације. Предузетници треба да буду једнако вешти у изградњи своје листе инсајдера. Као што изрека каже: Ваша мрежа је ваш нето-вредност.

Нађите синергију између својих циљева и вредних потенцијалних веза. Откријте заједничке интересе за изградњу стратешких односа. Највише мотивисани контакти су они који верују у виши циљ, или имају већу визију. Објасните им како помажући вама помаже њима да остваре своје идеје за бољу будућност.

2. Научите да читате лица људи. Вештна посматрања омогућава  шпијунима да процене претњу и препознају могућности - нарочито када је реч о говору тела. Предузетници треба да постану свесни тела у састанцима и разговорима.

Обратите пажњу на гестове којима се одговара на ваш предлог - нагињање напред, ширење очију, подизање обрва, суптилно климање главом, широк осмех. То су сигнали да сте у преговорима погодили праве тачке.

Исто тако, обратите пажњу на говор тела који има негативну конотацију - наслањање леђа, сужење очних капака, чешкање носа или истурање вилице.

3. Будите кул, мирни и прибрани. Успех операције може зависити од способности шпијуна да остану хладни у ситуацијама високог притиска. Као лидер, и ви, треба да одржите сталоженост. Током стресних времена, ваш тим тражи лидерство. Енергичан лидер има енергилан тим.

Када сте под високим нивоом стреса, обратите пажњу на своје дисање. Плитко дисање може резултирати повећаном телесном напетости. Фокусирајте се на  дубоке, утешне, пуне удисаје да се ослободите анксиозности.

Нервозни покрети су такође повезани са нервозом - тапкање оловке на сто, звецкање ноге испод стола или шетање тамо-амо. Преносите самопоуздање у тишини. Дубоко дисање и тишина могу имати веома умирујући ефекат за вас и оне око вас.


4. Изађите намерно из своје дозе конфора. Теренски агенти се налазе у широком спектру места, окружени свим врстама људи. Они морају бити удобни у свакој ситуацији.

Предузетници морају да буду исто тако свестрани и флексибилан. Један од најбољих начина да се пронађе инспирација, реши проблем или се разбију предрасуде, је да активно изађе из своје зоне удобности. Узмите часове плеса. (Сви шпијуни знају танго, зар не?) Учланите се у групе. Упишите курс падобранства. Намерно се стављајте изван своје зоне удобности. Нова искуства ће открити нове аспекте себе.

5. Унапредите своје памћење. Држане огромне количине детаљних информације је важно у обавештајној заједници. Један комад информације може бити од кључног значаја за операцију. Иако предузетници не памте сложене шифре, побољшање памћења је вештина која може бити од користи. Сећање имена људи, њихових навика и динамике међу кључним играчима може вам помоћи веће шансе за добијање пословних понуда.

Израда подсетника са "сировим подацима" је одличан начин да се побољша памћење. Основна премиса је да се повежу информације са другима - понекад са сликом на зиду, сећања, идеје или како год желите.

(Ентрепренеур)

Нема коментара:

Постави коментар