уторак, 30. мај 2017.

ТАЈНА УСПЕХА АМЕРИЧКИХ ПРЕДУЗЕТНИКА: Није срамота пропасти у послу, само кренеш поново


У Северној Каролини као своју предност издвајају мање трошкове живота и огроман број жена у бизнису, док у Калифорнији, тврде, постоји велики "родни јаз". 

 

У Остину, Тексас, такође кажу да је тамошњи амбијент више пријатељски настројен ка бизнису него онај на Западној обали, наводећи да су тамо мале фирме заштићене од великих корпорација, да нема локалног пореза на приход и да су околности боље за младе и образоване. Власници стартапова у Калифорнији, прецизније у Сан Дијегу, с којима смо имали прилике да разговарамо - исту величају.

" У Калифорнији постоји велика кохорта људи спремних да подрже нове идеје. Ово је један велики инкубатор. Пуно људи жели да помогне младим компанијама", каже Ден Мидер, оснивач фирме Алаунс Менаџер (Менаџер џепарца), који је још радио за Долби системс и Епл, као и за калифорнијске винаре, поред осталог и за Френсиса Форда Кополу.

Мидер, као и многи на Западној обали САД, истиче упорност као неопходну особину за успешно бављење бизнисом: Ако не успете, неће вам шкодити да покушате поново, а култура овде слична је холивудској - она успешнима даје шансу да остану успешни. Животни стандард је, додаје, у Сан Дијегу и околини веома висок, "али не за оне који би да сурфују (на океану) по цео дан".

"Не поредимо се са другим деловима Сједињених Држава у којима тврде да су код њих бољи услови за бизнис, као на пример са Ресеарцх Триангле Парк (Северна Каролина). У Санта Моники смо познати под именом "Силицијумска курва", али мислим да то потиче од комплекса ниже вредности... Истина, овде има пуно непотизма и подршке фирмама на основу њихове старе славе, али то не значи да нове компаније не могу бити подржане", прича Мидер, додајући да је компанија коју тренутно води најуспешнија од свих које је током каријере основао

То је у ствари веб и мобилна апликација која "обучава децу да науче да баратају новцем (џепарцем) на основу искуства из прве руке". Породица у сваком тренутку са било ког места може да утврди "ко колико има и зашто". Родитељи сваке недеље уплаћују деци износе по жељи које деца користе преко картице. О трансакцијама добијају извештаје преко мејла, или телефона. У овој фирми истичу како већина родитеља греши јер деци не дају други избор до да их моле за џепарац, "што се завршава повећавањем зависности и неповерења". 

Мидер каже да је циљ научити децу да буду предузимачи ризика, да усвоје модел који подразумева учење на неуспесима. За оснивање фирме било је прикупљено два милиона долара "и то не од институционалних инвеститора". Чланарина је 50 долара годишње и тренутно има неколико хиљада корисника, али су могућности велике, истиче Мидер, јер у Америци има 55 милиона деце "у узрасту џепарца".

" Предност Сан Дијега и Силицијумске долине јесте то што су пријатељски настројени према запосленима. Ово је једна плешућа заједница",  сматра Тејлор Мојер, председница организације Размена предузетника Сан Дијега (СДЕЕ). На питање шта то конкретно значи, каже: "Радила сам у Њу Џерзију, на источној обали, од осам ујутро до десет увече, и тамо су сви стално били у оделима... Овде постоји култура доступности - организујемо бициклистичке туре, хаппy хоур окупљања што даје много повољније услове за настанак идеја". СДЕЕ се, према њеним речима, руководи геслом "предузетници за предузетнике". То је непрофитна организација коју су основали локални пословни људи с циљем да подстакну проналажење ресурса, талената, савета... Има 500 чланова, организује округле столове, радионице, има мноштво различитих одбора.

И Ричард Лин, оснивач и директор фирме Експлора БиоЛабс, сматра да је опуштеност неопходна за покретање бизниса. Експлора БиоЛабс је преклиничка уговорна истраживачка организација која пружа ин виво фармаколошке налазе и услуге биотехнолошким, фармацеутским и академским заједницама. Компанија основана 2004. брзо је напредовала од мале до средње - тренутно има пет лабораторија у Сан Дијегу и две у Сан Франциску и сарађује са 15 других компанија. 

Лин из калифорнијске перспективе поручује да је за бизнис неопходна диверзификација ризика, па "ако имате десет послова и један изгубите - ништа страшно".  Аплауз својих колега предузетника добио је цитирајући на својој презентацији Леди Гагу: "I've got a hundred million reasons to walk away, But baby, I just need one good one to stay".
(Данас)

Нема коментара:

Постави коментар