уторак, 23. мај 2017.

САВЕТНИК - КАКО УЧИТЕЉИЦА ЖИВОТА ПОМАЖЕ БИЗНИСУ: Шта можемо да научимо из успoна и пада Римског царства?


Као што је брзо и драматично Рим дошао на власт, он је и пао - брзо. Чули сте за изреку да је историја учитељица живота? Шта власник малог бизниса може да научи од страог Рима?Ако мислите да су САД моћне као светска сила, то је ништа у односу на Стари Рим. Током  година кроз цео четврти век Рим је био суперсила епских размера.

Његове приче о победи и расту су много пута испричане у књигама историје, говорима и филмовима. У ствари, нека од  римскиџ достигнућа - од инжењерских подухвата до победа у рату - и даље сматрају напредним и у 21. веку.

Али, као што је брзо и драматично Рим дошао на власт, пад империје је био и бржи.  Зашто је Рим пао тако брзо? А шта могу данашњи предузетници да науче из тог примера?

Превелико ширење и нестабилност


Постоји прегршт разлога зашто је Римско царство пало. Међу главним је  превелико ширење  и нестабилност. Толико је кристално јасно.

Римско царство се на врхунцу, протезало скроз од Атлантског океана до Еуфрата. Величина земљишта којом је Рим владао је невероватна, али су његови владари су мало постали лењи када су се проширили и раширили моć.


"Са потребом да се влада на великм простору, империја се суочила са административном и логистичком ноcћном мором. Чак и са својим одличним системима путева, Римљани су били у стању да брзо комуницирају и довољно ефикасно управљају својом имовином.

Рим се борио да распоређује довољно трупа и ресурса да брани своје границе од локалних побуна и спољашњих напада, а од другог века цар Хадријан је био приморан да гради свој чувену зид у Великој Британији само да задржи непријатеља на одстојању.

Проблеме са величином и фрагментацијом царства је услижњавала чињеница да Рим некада није имао адекватно руководство.  Између грађанских ратова, спољашњих напада и атентата, римски императори су падали као муве током другог и треcћег века. Ова нестабилност је напоравила хаос у царству изнутра и, на крају, била одговорна  у великој мери крива за пад царства у 476 АД.

Да ли покушавате да се смањите пребрзо?


Посетите Рим данас и видеcћете неке од реликвија Римског царства. Од Колосеума и Пантеон до Римског форума и многих цркава и базилика, ту је много тога да се види.. Али, као власник предузеcћа, путовање у Рим има додатну вредност - као подсетник колико брзо чак и најмоćнији ентитети могупропасти.

У ствари, требало би да гледате пад Рима више него историјски догађај. То је упозорење шта не треба радити. Ако ваш посао иде добро, јер многи  у данашњем тренутном економском окружењупадају у искушење и притисака да брзо расту, купују некретнине и имају повећање профита. Али, то је погрешан потез.

Постоји изрека, загризао више него што може да прогута.Сваки пут када се ширите, имате више "територија" данадгледатео. Више територија захтева више људи, што заузврат захтева више средстава, боље руководство...

Ова нестабилност онда отвара врата за унутрашње и спољашње напада, из унутрашње политике и спољних конкурената. Можда cћете моcћи да задржите неке од ових претњи, али на крају, ствае ће бити упропаштена.

Дефинитивно постоји цака у балансирању снага и ширењу посла. Али, на крају крајева, мора да постоји неки облик централизације и контроле. Нејасна подела власти, у ствари, био је део пропасти Рима. (У једном тренутку пред крај, ту чак било више царева!) Свако у својој компанији треба да јасно разуме своју улогу, коме да одговара, и шта се очекује на послу. 


Да резимирамо: раст није нужно лоша ствар. Али се неможете прилагодити без плана, средстава за боље руководство. Ако је Рим могао пасти тако брзо, свако царство то може.

(Ентрепренеур)

Нема коментара:

Постави коментар