уторак, 20. јун 2017.

ПУТ РИЧАРДА БРЕНСОНА: Како је оснивач Вирџина направио своју империју од 5 милијарди долара, и зашто (готово) свако то можеОснивач Виргин групе Ричард Бренсон свакако није просечан милијардер. Уместо да живи у великом луксузном стану или на пространом имању, тајкун који воли забаве направио је себи дом на Британским девичанским острвима. Он више воли фармерке и панталоне преко одела и, упркос свом положају јер има титулу витеза сер Ричард Брансон, радије воли да га зову само именом.


Рићард Бренсон Фото: Википедија
Довољно је рећи милијардер који је почео од нуле и који стоји иза компаније Вирџин ерлајнс је увек пун оптимизма што привлачи друге ка њему. Упознајте спектакуларни пут Ричарда Бренсона до богатрства.

Чини се да је рођен да буде предузетник, јер је Бренсон започео своја прва два посла 1968. године, када је имао само 17 година. Две године касније, 1970. године отворио је свој први посао по називом Вирџин група, а остатак је историја.

Иако је можда најпознатија по својим авио компанијама, Вирџгн групу данас чини више од 60 предузећа. Уједдињени они приходују више од 24 милијарде долара годишње и запошљавају 71.000 људи у 35 земаља, преноси лондонски Телеграф.

За разлику од многих богаташа, Бренсон заиста сам брине о својим компанијама. Продао је Вирџин Рекордс за милијарду долара 1992. године, али уместо да прославља, био је прилично утучен због продаје бизниса.

Ових дана, отац двоје деце посвећује већину свог времена Вирџин Јунајту непрофитној предузетничкој фондацији Виргин групе.

Виргин Уните пројекти би требало да мењају свет на боље. Неки од пројеката Фондације укључују пружање здравствене заштите у Кенији, Јужној Африци и Нигерији. Стварајући Брансон центре, фондација је помогла да 4.000 предузетника оснује своја предузећа.

Отказани лет из Порторика до Британских дјевичанских острва послужио је као Брансонова инспирација за Вирџин Атлантик. У то доба млади бизнисмен, имао је хитан састанак на острвима, па је закупио авион и наплатио другим путницима 39 долара за карту у једном правцу.
Основана 1984. године, Вирџин Атлантик је иновативна авиокомпанија са добитком пре опорезивања од око 28 милиона долара. Бирџин бренд такође укључује Вирџин Аустралија и раније Вирџин Америка, која је недавно спојила са Аласка Ерлајнсом .

Аласка Ерлајнс је купила Вирџин Америка 2016. за 2,6 милијарди долара. Упркос томе да је од продаје зарадио 800 милиона долара, Бренсон се супротставио и јавно изразио разочарање због тога што није имао довољно гласачких акција у компанији да заустави преузимање.

Познат због урођене радозналости и осећаја авантуре, вероватно није превише изненађујуће што је путовање опет на Бренсоновој агенди. Вирџин Галактик, основан 2004. године, жели да свемирско путовање буде доступно свима.

Приватно финансирана компанија добила је 600 милиона долара из Бренсона, Вирџин Групе и Аабар Инвестментс групе из Абу Дабија. До сада је отприлике 700 људи платило депозит од 250.000 долара како би постао путник Вирџин Галацтика.

Слање људи у свемир је изазовни процес - пилот је погинуо током тестног лета компаније Спејс Шип Ту у октобру 2014. - али Бренсон верује да је његова компанија коначно готово спремна за лансирање. У 2017 интервјуу за лондонски Телеграф, он је рекао да се нада да је у свемир сам кренути наредне године.

Смештен на Карибима, острво Ричарда Брансона уједно је дом и одмаралиште. Он је купио острво Некер 1978. за скромних 180.000 долара, према магазину Форбс.

Ако желите да посетите рај на Британским Девичанским острвима, будите спремни да платите. Трошкови резервације читавог острва - до 34 особе - износи 80.000 долара по ноћи 2017. године. Појединачне собе могу се резервисати од јуна до октобра, који се крећу од 30.730 до 49.530 долара по пару за боравак од седам ноћења.

У фебруару 2017. године, Барак Обама је боравио на острву Некер као приватни гост Бренсона. Фотографије су откриле забавно пријатељство бившег америчког председника и милијардера, који је укључивало сурфовање и рвање.

Отворени критичар Брегзит-а, Брансон је, наводно, донирао више од 30.000 долара кампањи за останак у ЕУ у априлу 2017. године. Кампања се фокусирала на избацивање чланова парламента који подржавају Брегзит и замењивање са онима који би могли помоћи Британији да остане у Европској унији. Оснивач Вирџин групе позвао је на друго гласање о Брегзиту, тврдећи да је јавност била погрешно информисана код првог гласања.

(Ентрепренеур)

Нема коментара:

Постави коментар