уторак, 12. септембар 2017.

ОВИ СРПСКИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ ПРИЧАЈУ СВОЈЕ НЕУСПЕХЕ: И није их стид због тога!


Београдски центар за развој иновација заједно са колегама у 11 светских градова био је место где су "четири мускетара" у предузетништву посветила ноћ причама које нико до сада није желео да прича. Реч је о њиховим пословним неуспесима који их нису уплашили, већ погурали ка новом узлету и успеху. Како су превазиђене грешке претворене су у поруке саопштене младим људима који желе да покрену свој први посао.

"Оно што је била поука за мене је - 'или се посвети нечем у потпуности или одреди некога ко ће се тиме посветити у потпуности'. Ствари се неће дешавати саме од себе. Не остављајте болесника у кревету без неге, каже Дејан Ранђић", директор "Ај-си-ти хаба".

За стартапове или почетничке фирме потребан је почетни капитал. За дигиталне послове на срећу, не превелики.

Иван Ћосић из "Плејн енд хила" истиче да за започињање посла треба имати добу идеју. "Да бисте имали добру идеју треба кренути од неког проблема кога треба решити и онда погледати да ли ће неко да плати да ви њему решите тај проблем својом услугом или производом, објашњава Ћосић.

Али паре не долазе саме већ су последице рада и идеје. Тако размишља Владимир Вулић који је са пријатељима покренуо бизнис у деветнаестој години.

"У једном тренутку више није било ни бизниса и сва тројица морали смо да одустанемо од факултета. На крају су чак двојица морала у потпуности да изађу из бизниса којим смо се бавили, наводи Владимир Вулић суоснивач НВО "Дигитализуј ме".

Напомиње да се касније то испоставило као добар основ за посао којим су се касније сви бавили. "Један у финансијама, други у туризму, а ја у економији, где радим као консултант", додаје Ћосић.

Директор "Криејтив медија арта" Владимир Ковач поручује да младим људима треба причати о неуспеху, јер неуспех није срамота.

"Код нас у нашој култури две ствари су запостављене. Млади немају предузетнички дух и треба их учити томе, и друго, неуспех није ништа страшно и да се из несупеха може нешто научити. Битно је само да се исте грешке не праве поново", истиче Ковач.

Серија предавања о неуспелим покушајима је део глобалног покрета који је активан од 2012 . године у 250 градова широм света. Међу покровитељима скупа су били и банкари који нерадо финансирају почетнички бизнис, али дигитално доба и то мења.

(РТС)

Нема коментара:

Постави коментар