четвртак, 22. март 2018.

РИТУАЛИ УСПЕХА ПРЕДУЗЕТНИКА: Први је рано устајање, а следе....

Живот успешног предузетника нема дугме за паузу или линију циља. И како год да је узбудљива та трка, она може бити ментално, емоционално, духовно, друштвено и физички исцрпљујућа.

Шта више, студије показују да сагоревање, губитак страсти и унутрашња дисхармонија јесу фактор који утиче на пропадање једне трећине компанија.

Исцрпљеност, стрес и то како предузетници реагују на ове окидаче анксиозности утицаће на читаву компанију. Они најуспешнији знају како да се носе са стресом и имају читав низ навика, предострожности, ритуала, рутина и чак сујеверја да им помогну у смањивању нивоа стреса, како би подигли своје перформансе на највиши ниво и да би створили осећај баланса.

Лидери из света финансија, здравствене неге и предузетништва су поделили информације о својим рутинама и навикама које им помажу да остану здрави, а њихове послове јаким.

Ритуали од раног јутра – за већу продуктивност и здраве навике

Највећи број успешних људи сведочи о добробити раног устајања. Психолози тврде да су ранораниоци продуктивнији него ноћне птице, да су пријатнији и одговорнији, чак и срећнији од људи који устају касно. Ако устанете само један сат раније сваког јутра, ви себи додајете 15 дана годишње! То је оно ваше време да урадите оно ваше, свежи, пуни енергије и са мање дистракција. Осим тога, не треба само устати рано, већ дочекати сунце истезањем и другим видом спорта. Пажљиво читај даље: није за лењивце!

Бил Грос, суоснивач инвестиционе фирме Пимко, обучен је у 4:45 ујутру и започиње рад пре почетка трговања у 5.30. Генерални директор Епла Тим Кук се буди узимајући у везу 3:45, обрађује е-пошту у 4:30 ујутро, пре него што одлази у теретану у 5 сати – око времена када је Падамсри Вориор, бивши директор компаније Моторола, завршио читање вести.

“Ја вежбам шест дана недељно, често сам већ у 5:50 ујутру као у војничком кампу.” – Кимберли Таузенд, председавајућа и извршна директорка компаније Лорето. 

“Будим се пре зоре сваког дана. Сва светла су погашена, ја правим кафу, седим на трему, уживам у тами моје баште – мој циљ је: без електричног светла, чекам оно јутарње. Седим, будим се, размишљам.” – Волт Браун, ЕОС извршитељ

“Устајем сваког дана у 5:30 да бих се играо са мојим двогодишњаком. Налазим да ме то разбуђује боље него дупли еспресо који пијем отприлике сат времена након што устанем.” – Зек Меркурио, консултант за лидере

“Нераскидива обавеза према две кафе са млеком и Њујорк Тајмса. Увек почињем са уводником” – Петер Хорст, директор компаније Форчн 500
Након што устанете у 5, играте тенис сат-два, истуширате се и поједете манго, можете почети са послом око 7, 8 ујутру. Успешни су нам рекли како распоређују своје време и који су им обреди током радног дана како би постигли пуну продуктивност.

Ритуали за бољу организацију радног времена

Клиника Мејо је приметила да рутине имају моћ да смање анксиозност, елиминишу дистракције и омогуц́е бољи фокус. То у крајњој линији значи креирање протокола који ц́е се бавити оним најдоминантнијим елементом радног дана: електронском поштом! Процењује се да ц́е до краја 2017. године свакодневно бити послато и примљено 132 милијарди е-порука. То је пуно стреса!

Наши професионалци су пронашли своје различите начине да одговоре на е-маил изазов:

“Ажурност је кључна. Одмах одговарајте на имејлове. Онима који сачекају до касније у току дана: већ сам преотео потенцијалног клијента са својим благовременим одговорима!” – Џек Дали, професионални тренер продаје

“Ја не проверавам мејл ујутру, сматрам да је то најбржи начин да се поквари чак и најбоље испланирани дан. Ја проверавам инбокс само једном дневно, у 4 ујутро, кад се опуштам и спремам да заспим”. – Зек Меркурио

“Проверавам мејл само рано ујутру и увече. Почнем сваки дан освајањем једне или две најважније ствари које морам постићи и не отварам пошту док их не завршим.” – Сју Хокс, оснивач и извршни директор YЕС! Компаније.


(Биз лајф)

Нема коментара:

Постави коментар